Varför är det viktigt att värma upp?
Att ha en uppvärmning innan själva träningen sätter igång är något som de många gör, kanske utan att reflektera speciellt mycket över hur och varför man gör det. Uppvärmningen skall helst anpassas till vad som sedan ska tränas. Beroende på vilken typ av fysisk aktivitet du ska göra, och vilka krav den ställer på dig, ska uppvärmningen utformas. Till exempel kan du använda löpbandet, roddmaskinen, hopprepet eller konditionscykeln för att värma upp dina muskler.
Vad som gör att de flesta anser det är viktigt med uppvärmning är att:
1. Förebygga skador
2. Förbereda kroppen för att kunna prestera så bra som möjligt
När temperaturen kroppstemperaturen höjs minskar motståndet i muskler och leder, vilket ger en ökad rörlighet. Det beror delvis på att ledvätskan blir mer “hal” och smörjer leden (och på så sätt krävs mindre energi att röra sig). En ökad temperatur i muskeln gör att den blir mer elastisk, och risken att få en bristning i muskeln (sträckning) minskar. Det har visat sig i försök gjorda både på djur och människor, att det krävs mer kraft att dra sönder en varm muskel.
En annan anledning till att värma upp är det tar ett tag för kroppen att anpassa sin syreupptagningsförmåga under en ökad arbetsbelastning. Vi får något som kallas för syreskuld eftersom musklerna inte får det syre som behövs (och vi använder oss av anaeroba energiprocesser). Efter ett par minuter, i och med att pulsen ökar, har syreupptagningen hunnit ikapp och vi kan använda oss av den aeroba energiprocessen. Det förklarar varför vi i början kan uppleva att det känns så tungt och vi blir andfådda, men sen kommer in i något som man brukar kalla för “andra andningen”. Har vi alltså fått igång pulsen under uppvärmningen är kroppen mera förberedd på en ökad arbetsbelastning.
Lika viktigt som att kroppen är uppvärmd och förberedd, krävs fokus och koncentration. För att inte skada sig, och för att kunna prestera så bra som möjligt. Vissa vanor och rutiner under uppvärmningen kan göra att man lämnar sina vardagliga tankar och bekymmer utanför träningen.